Datorita unor fotografi care s-au aflat in locul potrivit, la timpul potrivit, anumite momente din istorie par sa fi ramas suspendate in timp si spatiu, pentru a servi ca exemple generatii la rand.

Nu putem estima cu exactitate in ce masura imaginile pe care le veti vedea au schimbat lumea, dar putem afirma fara retinere ca au revolutionat lumea artelor.

Ele sunt asemenea unor timbre rare, puternic incarcate simbolic, pe care orice colectionar le-ar aprecia ca atare.

Fotografii care au surprins evenimente importante ale omenirii le-au imortalizat totodata esenta tragica, ceea ce face ca operele lor sa exprime mai mult decat ar face-o o mie de cuvinte.

Importanta si calitatea catorva dintre aceste lucrari, care inca fac inconjurul lumii, au fost, de altfel, rasplatite cu premii Pulitzer.

Iata 12 dintre cele mai celebre si socante fotografii ale lumii:

Aceasta imagine i-a adus fotografului David Carter premiul Pulitzer, dar si moartea. La putin timp dupa ce a surprins o fetita sudaneza subnutrita, in spatele careia se pozitionase un vultur care ar fi urmat sa o manance, Carter s-a sinucis din cauza socului puternic provocat de acea scena oribila. Fotografia a fost realizata in anul 1993.

Albert Einstein nu a oferit umanitatii numai o serie de principii care au revolutionat lumea fizicii, ci si una dintre cele mai celebre si amuzante fotografii din istorie. Pe 14 martie 1951, fotograful Arthur Sasse l-a surprins pe Einstein cu limba scoasa.

„Fata afgana” reprezinta unul dintre cele mai bizare si impresionante portrete din lume. Tanara din imagine a fost imortalizata in 1984 de reporterul Steve McCurry si identificata tot de acesta dupa 17 ani.

In 1965, Lennart Nilsson a inceput sa faca fotografii in interiorul corpului uman, cu ajutorul unui endoscop. Mai tarziu, el le-a prezentat publicatiei Life, ai carei editori au cerut ca veridicitatea imaginilor sa fie confirmate de martori pentru a le putea publica. Dupa ce s-au convins, acestia au realizat un articol de 16 pagini care a devenit celebru in lumea intreaga.

„The Kiss”, o fotografie faimoasa pretutindeni, a fost realizata de Alfred Eisenstaedt la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, in anul 1945. Cei doi au fost imortalizati in Times Square, intr-un moment fericit pentru toata lumea, care sarbatorea in strada terminarea razboiului.

Fotograful Eddie Adams a reusit sa surprinda aceasta imagine, pentru care a fost premiat cu Pulitzer. In Vietnam, Nguyen Ngoc Loan, seful politiei locale, il executa pe prizonierul Nguyen Van Lem, la data de 1 februarie 1968.

Una dintre imaginile care surprind moartea fostului presedinte american John Fitzgerlad Kennedy a fost realizata pe 22 noimbrie 1963, in Dallas. JFK a fost impuscat mortal in timp ce se deplasa cu automobilul prezidential, alaturi de sotia sa, Jacqueline Kennedy. In urma anchetelor, s-a stabilit ca cel de-al 35-lea presedinte al Statelor Unite a fost asasinat de Lee Harvey Oswald.

Fotograful Stuart Franklin Magnum, aflat in mijlocul protestelor din Piata Tiananmen, in 1989, a surprins aceasta imagine impresionanta. Barbatul de pe strada a devenit erou cand pur si simplu a refuzat sa permita tancurilor inaintarea. Cel care conducea primul tanc a devenit erou la randul sau, pentru ca nu a putut trece peste barbat si l-a ocolit. Desi zona respectiva a fost apoi inecata de sangele a sute de victime, aceasta fotografie le-a dat speranta chinezilor.

Fotografia cu prima oaie adulta clonata, Dolly, dateaza din anul 1996. In anul 2003, Dolly a fost eutanasiata pentru ca dezvoltase complicatii pulmonare si artrita severa.

Pe 30 decembrie 2006, Saddam Hussein a fost executat, dupa ce fusese condamnat la moarte prin spanzurare. Hussein a fost presedintele Irakului de pe 16 iulie 1979 pana pe 9 aprilie 2003. El a fost gasit vinovat in urma acuzatiei de crime impotriva umanitatii, pentru uciderea a 148 de irakeni, la Dujail, in 1982.

Aceasta imagine socanta a fost surprinsa de fotograful american Richard Drew, in timpul atacurilor teroriste de la World Trade Center, pe 11 septembrie 2001. Din cauza panicii, un barbat s-a aruncat de la etajul unuia dintre cele doua turnuri gemene.

Turnurile World Trade Center, in momentul impactului cu avioanele kamikaze

Sursa: apropo.ro

Reclame