Ce este formularul E112 ?

Formularul E112 este formularul care ar putea salva viata copiilor dvs sau chiar a dvs in situatia in care sunteti pe o lista de asteptare interminabila sau tratamentul este programat prea tarziu.

« Informatii generale: incepand cu data de I ianuarie 2007, Romania este stat membru al UE Si poate beneficia de toate prestatiile sociale care se furnizeaza pe teritoriul statelor membre. inclusiv in ceea ce priveste asigurarile sociale de sanatate.

Regulamentelul Consiliului (CEE) Nr. l10817l privind aplicarea sistemelor de securitate sociala lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitdlii gi Regulamentul Consiliului (CEE) Nr.574172 pentru stabilirea modalitalitatii-de aplicare a Regulamentului (CEE) Nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii stipuleaza ca o persoana asigurata pe teritoriul unui stat membru sa aiba dreptul la servicii medicale, pe teritoriul altor state membre, daca are aprobarea instituliei compentente din statele membre de afiliere.

Instituliile competente in Romania sunt casele de asigurari de sanatate judetene, a Municipiului Bucuresti, a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatorestii gi a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Astfel, articolul 22 alin. (l) lit. (c) din Regulamentul (CEE) Nr. 1408171 stipuleaza faptul ca o persoana are dreptul si beneficieze de ingrijiri medicale in alt statmembru UE/SEE decat statul competent (de afiliere), pe cheltuiala acestuia din urma, in cazul in care, aceasta persoana a fost autorizat de catre institutia competenta sa se deplaseze in alt stat membru pentru a primi tratament medical corespunzator starii sale de sanatate.
Formularul E 112: ” Atestat privind mentinerea dreptului la prestatiile incurs pentru asigurarea de boala-maternitate”

Acest formular se elibereaza de casele de asigurari de sanatate in urmatoarele doua situatii:
a) persoanele care beneficiaza de asigurare de boala si maternitate in Romania si care solicita caselor de asigurari de sanatate unde sunt inscrise ca asigurate, transferul regedintei lor temporar sau definitiv pe teritoriul altui stat membru UE/SEE;
b) persoanele care sunt autorizate de catre casele de asigurari de sanatate sa se deplaseze intr-un alt stat membru UE/SEE cu scopul de a primi un tratament medical

Iata mai departe tratata optiunea b) de mai sus:

Pentru situatia trimilerii la tratament medical trebuie indeplinite doua conditi cumulative:
a) tratamentul respectiv sa se regaseasca printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania
b)  acest tratament sa nu poate fi acordat in intervalul de timp necesar in mod normal pentru oblinerea tratamentului respectiv in Romdnia, luand in considerare starea curenta de sdndtate a persoanei solicitante si evolulia probabila a bolii.

Daca cele doua conditii sunt indeplinite casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular.

Ce prevede Legea?

Formularul E 112 se emite pentru doua situatii:

I. pentru lucratorii si membrii lor de familie care, dupa ce au dobândit dreptul la asigurarea de sanatate într-un stat membru UE, sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate din acest stat sa revina pe teritoriul statului membru UE în care îsi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru;
II. pentru toate persoanele asigurate si membrii lor de familie care sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii lor de sanatate.

Conditii de emitere prevazute de regulamente:
1. Pentru situatia transferului de resedinta – Eliberarea E 112 poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate numai daca se stabileste ca deplasarea persoanei respective ar prejudicia starea sanatatii sale sau primirea de tratament medical.
2. Pentru situatia trimiterii la tratament medical trebuie îndeplinite doua conditii cumulative:
A. tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute în pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din România.
B. acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Daca cele doua conditii sunt îndeplinite casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular.

Eliberarea formularului E 112 va trebui sa aiba la baza si un raport medical care sa ateste starea de sanatate a solicitantului. Regula generala este ca acest formular se elibereaza înainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat.

Acesta se poate elibera si dupa plecarea persoanei, dar numai daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat.

Cum se construieste un dosar medical pentru aprobare formular E112?

1. Se aduna toate rapoartele medicale si se traduc in limba tarii de unde este clinica

2. Se trimit la doctorul care urmeaza sa se ocupe de pacient in strainatate si se asteapta ok-ul lui informal.
3.  Se traduce fisierul « Scrisoare de la medicul din strainate care te primeste » in limba tarii respective si se trimite ca exemplu medicului. ( Atentie foarte mare sa nu dispara ce este in varianta romana cu rosu si care practic acopera si alte investigatii suplimentare care sunt descoperite ca necesare in baza investigatiilor initial programate).
4. Se trimite fisierul de la pctul 3 medicului si se solicita completarea si semnarea acestei scrisori de catre managementul clinicii /responsabilul lor pentru relatiia cu casa de asigurari de acolo.
5. Se primeste fisierul completat si semnat si se da la tradus legalizat.
6. Se verifica daca traducerea in romana contine randurile rosii mentionate mai sus.
7. Se merge la medicul specialist cu aceasta scrisoare si traducerea ei (atentie nu lasati la medicul din Romania originale !)
8.  I se da sa completeze de mana formularul « raport medical de completat de catre medicul din Romania »

Atentie: Trebuie sa aveti mare grija la :
• completarea punctului 7

– lista de servicii recomandate trebuie sa coincida cu lista din scrisoarea de la medicul care va trateaza in strainatate
– trebuie incercuit punctul a)
– se incercuieste punctul b) si pe zona de puncte puncte se scrie explicit ca nu se poate efectua tratamentul in timp util in Romania deoarece exista ex :
« permanent riscul de sangerare fapt care ar duce la decesul prematur al pacientului »,

Sau « pacientul este pe pozitia 66 din lista de asteptare pentru tratarea afectiunii, tratarea cf listei punandu-i viata in pericol »-atentie aici treb anexata si lista !!pe care o are orice spital care trateaza boli grave
– se incercuieste c) si se scrie exact cum scrie de tipar si se adauga «durata si modul de transport nefiind in masura sa afecteze starea de sanatate existenta »
– se incercuieste d) si se completeaza cu titlurile tuturor rapoartele de la punctul 1

• completarea punctului 8 luati toate semnaturile inclusiv nr de iesire de la spitaL.

9. Daca sunteti din :
a) Bucuresti
– verificati daca sunteti asigurat OPSNAJ sau CASMB –exista la fiecare din ele un birou la registratura separat care preia aceste formulare-departamentul de relatii internationale.

10) La orice birou depuneti mergeti cu dosarul care va contine :
copie dupa certificat de nastere
dosar medical
scrisoarea de la clinica din strainatate
raportul medical al medicului din Romania
Si pe loc veti primi o cerere tip de completat si veti primi un nr de inregistrare
12) uitati-va la programul de audiente si programati-va la directorul.general/directorul adjunct cat mai repede pentru o discutie chiar daca in timp real va permiteti sa asteptati

13) la intalnire specificati ca va grabiti si ca nimeni nu vrea sa stea de vorba cu el de placere si ca deasemenea ce ati cerut se afla in lista de servicii a casei de asigurari din Romania

La aprobare primiti un formular diferit de cel depus pe care scrie perioada si procedurile si aprobarea lor, verificati ca acesta sa coincida cu ce va trebuie dvs,

Ce trebuie sa stiti foarte important :
Persoana care va semna la CNSAS,CASMB sau OPSNAJ pe acest formular\trebuie doar sa certifice ca serviciile medicale care urmeaza a fi efectuate se afla in pachetul de servicii de baza acordat in sistemul de asigurari de sanatate din Romania.
Aceasta persoana nu are competenta de a contrazice medicul specialist si ca urmare nu are dreptul de a emite o opinie asupra modului si locului unde trebuie tratat pacientul.Daca acest serviciu se afla in pachetul de servicii de baza si el / ea refuza ii puteti da in judecata linistiti pentru ca decizia lor depaseste atributiile functiei. (Exista pe pagina 2 a rap medical scris sub casuta de Observatii mic de tot acest lucru.)
Desemenea de multe ori chiar medicul specialist care va trimite va sugereza un « mic » procent (pana la 20%) ca spaguta de dat la nu stiu ce cunostiinta de a lui de pe acolo pe care partial o ia defapt tot el, discutie pe care va rog sa o ignorati pentru ca este dreptul dvs de a fi tratat si nu trebuie sa va coste absolut nimic.
Un alt personal important este persoana de la registratura departamentelor internationale care de multe ori incearca sa va descurajeze povestind de o multime de asa zise cunostinte care nu au obtinut acesti bani- nu este decat un preambul al manevrei de cerere de spaga pentru a va facilita ele aceasta aprobare.
Sunati pentru a verifica programul registraturii inainte de a merge la CNSAS,OPSNAJ,CASMB etc
In mod real nu exista baza reala de a fi refuzati daca aveti un dosar bine facut.
Cei care sunt aprobati si au folosit acest mesaj sunt rugati sa dea un feedback administratorului cu noutati daca apar pentru a fi un document util pentru toti cei interesati.

Unde ne informam :

http://www.cnas.ro/?id=222

http://www.aopsnaj.ro/?action=FormE

Reclame