Peste 70 de tari sunt conduse de guverne represive, intre care dictaturi individuale sau regimuri colective – familii regale, junte militare sau partide totalitare, sustine revista americana „Parade”, care realizeaza anual Topul Dictatorilor. Unii dintre liderii totalitari, cum ar fi Hu Jintao sau regele Abdullah II, sunt tratati bland pe plan international, ei fiind parteneri comerciali ai marilor puteri. Altii, cum ar fi Pervez Musharraf, sunt parteneri in razboiul antitero. 
            Autorul topului, jurnalistul si istoricul american David Wallecinski, isi realizeaza clasificarea pe baza rapoartelor de cercetare ale organizatiilor pentru drepturile omului, care monitorizeaza abuzurile de putere, si a datelor Departamentului de Stat al SUA. „Puncte in plus” primesc acei dictatori care tortureaza detinutii, isi executa opozantii politici, isi infometeaza poporul, astfel incat acesta este afectat de malnutritie si cei care intervin violent in politica altor tari. Intre organizatiile ale caror cercetari au fost folosite sunt „Freedom House”, „Amnesty International”, „Human Rights Watch” si „Journalists Sans Frontieres”. Autorul spera ca lista va stimula reflectia si va furniza o perspectiva atat asupra evenimentelor pe plan mondial, cat si asupra libertatilor de care lumea democratica se bucura.  

           Ideea alcatuirii topului a aparut in 2003, dupa ce presedintele G.W.Bush a declarat ca Irakul, la vremea aceea, Iranul si Coreea de Nord sunt cele trei natiuni care sponsorizeaza terorismul, numindu-le „Axa Diavolului”. Revista „Parade”, distribuita ca supliment de duminica impreuna cu sute de cotidiene americane, si-a propus atunci sa afle care sunt cele mai rele regimuri politice din lume, iar Wallecinsky a inceput cercetarile.

            In topul din 2003, Saddam Hussein aparea pe locul al treilea, fiind surclasat de Kim Jong-Il si Printul Abdullah.
saddam-hussein
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20080721_KimJongIl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 obama%20plecaciuni%20in%20fata%20regelui%20arabiei-8602      

 

 

 

 

 

Mubarak si Putin, proaspat sositi pe lista tiranilor.

mubarak0727

    

 

 

 

 

 

putin_missile

      Printre noii sositi in top in 2007 sunt Hosni Mubarak (Egipt) si Vladimir Putin (Rusia), care, luna trecuta, pescuia impreuna cu presedintele american George W.Bush. Mubarak tine false alegeri o data la sase ani, iar accesul observatorilor internationali nu este permis. Marturiile privind torturarea detinutilor sunt frecvente.
          Rusia lui Putin se face vinovata, potrivit Departamentului de stat al SUA, de 17 categorii de incalcare a drepturilor omului. Conditiile din inchisorile ruse sunt descrise ca un pericol pentru viata detinutilor, iar statisticile arata ca, anual, peste 2.000 de detinuti mor inainte de a fi judecati.

            Contestarea lui Putin, ilegala
          Desi a declarat ca nu va participa la alegerile din 2008, Putin a centralizat puterea executiva prin eliminarea alegerii guvernatorilor regionali pe care ii numeste el insusi, a intarit serviciul secret federal de securitate si a numit in functii importante din guvern oameni care, ca si el, au fost angajati ai KGB, sau ai agentiilor succesoare acestuia. In plus, o lege adoptata recent interzice crearea unei „imagini negative” oponentilor politici, ceea ce inseamna ca insasi contestarea politicilor lui Putin va deveni ilegala. Sosirea in top a celor doi este justificata de iesirea de pe lista a altora. Un alt dictator european intrat in top este Aleksandr Lukashenko, la putere toata perioada de dupa desprinderea Belarusului din URSS, prin zdrobirea adversarilor politici. El are puterea de a numi parlamentarii. In 1996, a castigat 82% din voturi, dupa ce a restrans atat de tare campania oponentului sau, Aleksandr Milinkevich, incat acesta s-a limitat la a inmana fluturasi. Din noiembrie 2006, Milinkevich a fost arestat de sase ori.

 3095-752217
           Fata de anul trecut, doi dictatori au fost eliminati din Top 20: Saparmurat Niyazov (Turkmenistan) : numarul 8 in 2006, care a murit in decembrie si Fidel Castro (Cuba) : numarul 15 in 2006, care a cedat puterea fratelui sau, Raul. Cei care au urcat in top fata de anul trecut sunt Aiatolahul Kamenei (Iran), Hu Jintao (China), regele Abdullah (Arabia Saudita) si Bashar al-Assad (Siria). Autorul atrage insa atentia ca ascensiunea acestora se datoreaza faptului ca ei au devenit mai rai si nu faptului ca cei pe care i-au depasit si-ar fi imbunatatit comportamentul.
           In lume mai exista inca monarhii absolutiste .

           Regele Mswati III din Swaziland este mai presus de orice legeIn lume exista cateva regimuri politice in care puterea este concentrata total sau aproape total in mainile monarhului si unde nu se tin alegeri. Este vorba de: Swaziland, Butan, Brunei, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Swaziland. Micul stat african Swaziland este cel mai bun exemplu.
            Regele Mswati III, la putere de la varsta de 18 ani, este, potrivit constitutiei, mai presus de orice lege sau regula, iar investigarea afacerilor in care este implicat este ilegala. El si-a cumparat un avion privat cu 44,6 milioane USD, adica mai mult decat dublul cheltuielilor de sanatate pentru intreaga natiune. Swaziland are cea mai mare rata a HIV/SIDA din lume (peste 33%).
          Foste monarhii absolutiste precum Iordania, Maroc sau Nepal au facut pasi catre monarhia constitutionala, desi monarhul detine inca putere considerabila. Butanul se va indrepta si el catre o monarhie constitutionala, primele alegeri fiind anuntate pentru 2008.
          Liechtenstein a extins puterile monarhului .
          Cel mai bizar exemplu, intr-o epoca unde tendinta este de renuntare la puterile monarhice este micul stat european Liechtenstein care a votat in 2003 pentru a extinde puterea monarhului. Printul de Liechtenstein, Hans-Adam are drept de veto asupra deciziilor parlamentare si are dreptul de a demite guvernul, de a numi judecatorii.
            Bashir, mentinut in top de criza din Darfur.

          bashir32Omar al-Bashir isi pastreaza, de trei ani, pozitia de cel mai feroce dictator din cauza incalcarii repetate a drepturilor omului, ce a generat exterminarea populatiei din regiunea Darfur. In ultimii patru ani cel putin 500.000 de civili au fost ucisi de catre fortele pro-Bashir si mai multe milioane au fost alungati din regiunea Darfur. Al-Bashir a acordat sprijin guvernamental unei militii islamice, Janjaweed, pentru a combate rebelii din Darfur. Aceste militii au fost acuzate de epurare etnica, exterminand populatia nemusulmana.

             Dictatorul din Guineea Ecuatoriala – „in contact cu Atotputernicul”

          Teodoro Obiang Nguema a preluat controlul in Guineea Ecuatoriala prin executarea fostului dictator, unchiul sau, in iulie 2003. Radioul de stat a anuntat atunci ca Obiang „este in permanent contact cu Atotputernicul” si ca „poate decide sa ucida fara ca cineva sa il traga la raspundere si fara sa ajunga in Iad”. Obiang le-a spus cetatenilor ca se simte obligat sa preia controlul trezoreriei nationale pentru a preveni coruptia functionarilor publici. El a depozitat in conturile proprii peste o jumatate de miliard de dolari intr-o banca din Washington.
obiang

         Sub Mugabe, speranta de viata a poporului a coborat la 37 de ani .

     

 

 

 

 Robert Mugabe era vazut in trecut drept simbolul „Noii Africi”. Sub conducerea lui, sanatatea si bunastarea poporului au scazut dramatic. Potrivit OMS, zimbabwenii au cea mai mica speranta de viata intre natiunile lumii : numai 37 de ani pentru barbati si 34 pentru femei. Regimul practica incarcerarea la voia intamplarii si tortura. Ţara are de asemenea cel mai mare procent de orfani (circa 25% potrivit UNICEF). Mugabe a permis ultima data alegeri in 2002, cand a castigat numai dupa ce si-a arestat pentru tradare principalul oponent. 
               Tiranii au luat masurice frizeaza absurdul .
              Autorul topului a studiat rapoartele privind suprimarea libertatilor si a drepturilor civile. „Indiferent de tipul de dictatura, efectele asupra cetatenilor sunt aceleasi: nu sunt liberi sa se exprime si sunt pedepsiti daca incearca acest lucru”, scrie Wallecinski.
            200.000 de nord – coreeni, in tabere de detentie .
           Kim Jong-il, liderul de la Phenian, a atras atentia internationala in ultima perioada prin testarea unei bombe nucleare, dar ceea ce il mentine in topul dictatorilor este politica sa interna bazata pe incalcari ale drepturilor omului. Cei care au fugit din tara declara ca in inchisori si tabere de detentie sunt tinuti circa 200.000 de oameni si ca aici au loc acte de tortura, infometare, violuri, crime si munca fortata. Nord-coreenii sunt una dintre cele mai izolate natiuni, neavand contacte cu nicio alta tara. Desi Coreea de Nord este un stat comunist, modelul de guvernare pe care familia l-a urmat este confucianismul, ultracentralizat, bazat pe succesiunea paternala.

            Pedeapsa capitala pentru homosexualitate .
           In Iran, liderul suprem este Aiatolahul Kamenei, care conduce tara impreuna cu un consiliu de 12 intelepti. Ei controleaza toate deciziile privind relatiile internationale, programul nuclear si politica interna. Regimul a suprimat libertatile civile si de expresie. Femeile pot fi omorate cu pietre, legal, pentru adulter, iar in noiembrie 2006 un barbat iranian a fost spanzurat in public pentru homosexualitate. De altfel, homosexualitatea este un delict in 13 din cele 20 de tari conduse de liderii din top. Coreea de Nord pretinde ca „homosexualitatea este un fenomen strict capitalist si ca pur si simplu nu exista in tara sa, fapt pentru care scoaterea in afara legii nu este necesara”. 

hu_jintao_01            Chinezii pot fi executati pentru furt, iar sauditii, pentru vrajitorie. In China, au fost identificate 22 de domenii de incalcari ale drepturilor omului sub conducerea lui Hu Jintao, printre care tortura, avorturile fortate, munca fortata, pedepsirea cu inchisoare pe motive religioase, coruptia guvernului si restrictii privind libertatea de exprimare si a presei. Anul trecut, mai multi chinezi au fost executati pentru delicte non-violente, cum ar fi darea de mita sau furtul de titei. Comunitatea internationala tinde sa „inchida ochii”, din cauza influentei economice a Chinei, tara care va gazdui Jocurile Olimpice din 2008. In Arabia Saudita, regele Abdullah controleaza cea mai mare rezerva de petrol a lumii, fapt pentru care tarile democratice nu isi exprima opozitia fata de actiunile regimului. Sauditii pot fi executati pentru vrajitorie, iar o femeie poate fi biciuita numai pentru ca ramane singura in prezenta unui barbat care nu face parte din familie. Pentru cetatenii sauditi este ilegal sa practice o alta religie decat islamul.
            In Laos sunt ilegale relatiile sexuale cu strainii

dictators-profile-choumaly-saynhasone
           Choummaly Sayasone conduce un regim unde cetatenii pot fi arestati pentru „crearea de diviziuni intre oameni”, „importarea unei publicatii care jigneste cultura nationala”, distribuirea de stiri false. Coabitarea premaritala este ilegala, ca si relatiile sexuale cu persoane de alta nationalitate. In Camerun, dictatorul Paul Biya este cel care a avut cea mai originala metoda de preluare a puterii. In 1982, el si-a convins predecesorul, Ahmadou Ahidjo, cu ajutorul unor medici, ca ar suferi de o boala terminala. Ulterior, acesta si-a dat seama ca a fost pacalit, insa a trebuit sa fuga din tara.

Sursa: Adevarul
Reclame